Engelska

Inspirerande lektioner med Lessonstream  som innehåller YouTube-klipp med lektionsuppgifter

Lyrics training – träna hörförståelse med musik och låttexter

Sverige på engelska i Sweden.se och Radio Sweden. Här får eleverna möjlighet att ta del av information om Sverige och svenskarna på engelska. På Radio Sweden finns dessutom ”svenska” nyheter på engelska.

Serier i undervisningen – nu i digital form. Varför inte använda serien som ett återkommande inlsag i din undervisning? Låt eleverna enskilt eller parvis ansvara för veckans serie. Välj, presentera och motivera valet! Så småningom är klassrummets väggar  eller varför inte klassens blogg/wiki fulla med små tänkvärda berättelser i text och bild.

                               Read Along Stories & Songs 

Digitala sagoböcker och berättelser som eleverna kan lyssna på.  Samtidigt som eleven lyssnar till berättelsen markeras orden i den digitala boken.

Fler berättelser att lyssna till hittar du på http://www.storylineonline.net/. På denna sida lyssnar du samtidigt som du får ta del av bilderna i boken. Här finns inte texten med men dock flera uppgifter till varje bok.

Nyheter för barn och unga på engelska i text, bild och film

    

På sajten Time for kids  hittar du såväl nyheter som fakta, bilder och filmklipp om olika företeelser världen runt. Sajten innehåller bl a följande rubriker News, Around the world, Homework Helper, Photos & Videos och  Mini-Sites. BBCNews erbjuder också nyheter, men kanske mer för de något äldre eleverna och i cambridge-news kan klassen se exempel på lokala nyheter.  På cbbc finns BBCNews för de yngre.

Lektionstips: Be eleverna parvis eller enskilt att botanisera bland News eller t ex Around the world för att välja någon artikel/film som de tycker är intressant. Med hjälp av bilder eller filmklipp från Time for kids redovisar de muntligt sin valda artikel/film i klassen eller mindre grupper.  Alternativt kan eleverna turas om att bevaka sidan en vecka för att sedan redovisa nyheter eller andra intressanta artiklar som han/hon hittat. Naturligtvis kan även efterföljande diskussioner planeras av lärare eller elev.

Mirror och HistoryToday är två helt olika tidskrifter på nätet säkert kan fånga elevernas uppmärksamhet.

Fler tidningar och tidskrifter från olika delar av världen hittar du i . I Kiosken hittar du länkar till nyhetsmedier i hela världen, i första hand tidningar med nyheter på landets språk. Dessvärre är en del av länkara i Kiosken trasiga och Svenska Esperanto-Förbundet som driver sidan har inte resurser nog att hålla databasen uppdaterad. Trots detta upplever flertalet användare att de har nytta av sidan och sidan ligger därför kvar i befintligt skick.

Let’s Learn English är en sida med flertalet anvämdbara aktiviteter i klassrummet. Bland Games hittar du bl a interaktiva korsord i olika svårighetsgrader samt ordövningar.

Let’s Learn English erbjuder även Online TV and Radio, vilket ger användarna tillfälle att lyssna till engelska från olika delar av världen samt att hålla sig ajour med de senaste nyheterna. På sidan hittar du även Idiom of the week och Joke of the week samt Teacher’s Tips. 

TalkingTopics Online

Listen and Learn 

AdultLearningActivites hittar du mängder av intressanta texterom aktuella ämnen att lyssna till samtidigt som du kan läsa texten. Varje text finns i en kortare version samt en längre och till texterna finns även övningar av olika slag. Till vissa av texterna finns även videoinspelningar. Exempel på ämnen är  Children From Russia Spend Summers in California, Computers in the Classroom, Dogs Help Children Become Better Readers och Google It!

BreakingNewsEnglish är ytterligare en sida med nyheter och aktuella ämnen i text och ljud. Sean Banville som står bakom sidan har också skapat varierande aktiviteter som kan användas innan och efter varje text. Övningarna ger användaren möjlighet att lära sig nya ord, skriva och diskutera.

Create Speaking Avatars – enkelt och roligt! Låt eleverna skapa sina egna karaktärer och lägg till tal genom att skriva text och via inspelade röstalternativ få det uppspelat eller låt eleverna spela in sina egna röster. På sidan hittar du som pedagog även lektionstips.